מהו גז ראדון ואיך מטפלים בו? – הגז שנמצא בכל מבנה

מהו גז ראדון ואיך מטפלים בו? – הגז שנמצא בכל מבנההיסוד ראדון (222Rn) הוא גז רדיואקטיבי אציל, חסר ריח, טעם וצבע. בגלל חוסר פעילות כימית עם רוב החומרים, הוא יכול לחדור בקלות מהקרקע לתוך המבנים. ניתן לגלות אותו ולמדוד את ריכוזו רק באמצעות גלאים מיוחדים. הראדון נובע מההתפרקות הרדיואקטיבית של היסוד ראדיום (226Ra), הקיים בכל סוגי הקרקע וכמובן בחומרי בנייה העשויים מאדמה. 

בכל בית אפילו המאוורר ביותר קיים ראדון. כיוון שכל סוג קרקע וחומר בנייה המכיל אדמה פולט ראדון. על אף הפליטה העצומה של ראדון מהקרקע בגלל הנפח הענק של האטמוספרה ריכוז הראדון באוויר הפתוח הנו נמוך יחסית, בממוצע 10-5 בקרל/מ"ק. ריכוז הראדון בבתים, יחסית לאוויר הפתוח, הנו גבוה יותר בגלל רמת אוורור נמוכה יותר.

ריכוז הראדון תלוי במזג אוויר, בעונה ובשעה (בדרך כלל עולה בלילה יורד ביום).הוא משתנה במשך היממה  ובמשך השנה, בגלל שינויים בתנאי הסביבה ובמזג האוויר. הוא גם משתנה מאזור לאזור בגלל הריכוז השונה של ראדיום בקרקע.

על הסיכון לחלות בסרטן ריאות – איך זה קורה?

הסיכון הבריאותי המיוחס לראדון הוא סרטן הריאות הוא סרטן הריאות(ישנם מחקרים הסוברים כי הראדון גורם גם לסרטן העור והדם. מחקרים אילו עדיין לא מבוססים ). נשימה של ראדון גורמת לחשיפה מתמשכת של הריאות לקרינה רדיואקטיבי  (מייננת), שעלולה לגרום לסרטן. לרוב, מנת הקרינה לא נובעת מהראדון עצמו אלא מבנותיו קצרות החיים. הן נוצרות מהתפרקותו וקיימות באוויר כאטומים חופשיים או כנספחים לחלקיקי אבק. כאשר נושמים את האוויר, חלק מהבנות מגיעות לריאות. הרשויות בארה"ב מעריכים כי הראדון גורם ל21,000 מקרי מוות מסרטן ריאות בארצות הברית מדי שנה.

כל גופי המחקר בטוחים יותר לגבי סיכוני הראדון מאשר מרוב החומרים האחרים גורמי סרטן. כמו בכל מזהם סביבתי ישנה רמה של אי וודאות לגבי גודל הסיכון , אולם היום ידוע כי הראדון מסרטן ודאי(דרגה 3 לפי קטגוריה של ארגון הבריאות העולמי), אנו יודעים יותר לגבי סיכוני הראדון מאשר מרוב החומרים הגורמים לסרטן. זאת מכיוון שהערכת הסיכון מראדון מבוססת על מחקרים של סרטן בבני אדם (עובדי מכרו תת קרקעיים)

עישון יחד עם ראדון הינו סיכון בריאותי רציני במיוחד. ידוע כי ילדים הינם בסיכון גבוה יותר ממבוגרים ללקות בסרטן הנובע מגז ראדון.

חשיבות עריכת הבדיקה ומציאת פתרון במידת הצורך

את הראדון ניתן למדוד באמצעות מכשור וגלאים מיוחדים. מכיוון שגז ראדון נמצא בכל בית ומשום שלא ניתן להבחין בו (כפי שצוין – אין לו צבע, ריח או טעם), חשוב מאוד לערוך את הבדיקה רק באמצעות גורם מוסמך ובעל היתר. יש להזמין שירות מחברה שמתמחה בתחום וצברה ניסיון נרחב במתן שירות למגוון לקוחות. 

א.מ.נ. מוסמכת מטעם המשרד להגנת הסביבה והינה חברה מקצועית ואמינה שצברה ניסיון רב בבדיקות ופתרונות ראדון. א.מ.נ תוכל לערוך בדיקה יסודית ולהציע פתרונות מתאימים במידת הצורך, בצורה זו תוכל החברה להפחית את הסיכונים ולאפשר לבני הבית לשמור על הבריאות. שרד להגנת הסביבה ובעלת היתר מטעם הממונה על הקרינה למתן שירותי בדיקות ראדון.

חברת א.מ.נ – עריכת בדיקה יסודית ומציאת פתרונות לגז ראדון

המצאות של גז ראדון בריכוז גבוה מהסף מהווה סכנה בריאותית. לכן, חשוב לערוך בדיקה יסודית ובמידת הצורך לספק טיפול מתאים. 

במידה ואתם מעוניינים לערוך בדיקה ריכוז גז ראדון בביתכם, תוכלו לפנות אל חברתנו – א.מ.נ, אנו מתמחים בתחום קרינה רדיואקטיבית וקרינה האלקטרומגנטית וצברנו ניסיון נרחב לאורך השנים (החברה שלנו קיימת משנת 1990). 

במסגרת שירותינו אנו מבצעים בדיקות קרינה ומספקים פתרונות לגז ראדון. במידה שנערוך בדיקה במבנה ונמצא שריכוז הגז גבוה, נוכל להתאים מערכת שתוציא את הגז מהמבנה. יש לציין שאנו יכולים להתאים את המערכת גם למבנים שטרם נבנו. 

עובדי החברה מומחים בתחום הקרינה, מתמחים בתחום הראדון, עברו הכשרה בארגון  בודקי ומהנדסי ראדון בארצות הברית(AARST). עובדי החברה בעלי היתר מהמשרד להגנת הסביבה. 

הניסיון והידע שצברנו לאורך שנות עבודתנו מבטיחים לכם מתן שירות מקצועי. אנו יכולים לטפל גם בבעיות מורכבות.

בין מגוון לקוחותינו סיפקנו שירותים ללקוחות הבאים: אל על, משרד הביטחון, עריית חיפה, בנק איגוד, אמדוקס, הבורסה לניירות ערך, חיפה כימיקלים, משרד האוצר, משרד ראש הממשלה, משרד הפנים, צ.ה.ל. 

במידה ואתם מעוניינים לקבל מאתנו שירות או לשאול שאלה, אתם מוזמנים ליצור קשר באמצעות הטלפון או המייל. כמו כן, תוכלו להגיע אל משרדנו שנמצא בכתובת: ויצמן 47, כפר סבא או למלא את הפרטים שלכם בטופס ההתקשרות ונחזור אליכם בהקדם.